Reklama

Reklama

Tarta Tatin ze śliwkami

Przepis Jamiego Oliviera.

Czas przyrządzenia: 24 minuty
Składniki dla: 6

Składniki

  • 600 g dojrzałych śliwek w różnych kolorach
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 ml syropu klonowego
  • 320 g zimnego ciasta francuskiego na maśle (w arkuszu)
  • 6 dużych gałek lodów waniliowych

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię żaroodporną o średnicy 26 cm na średnim ogniu. Przekrój śliwki, usuń pestki, a owoce połóż na patelni. Dolej 30 ml wody i gotuj śliwki 1 minutę. Oprósz je połową cynamonu i równomiernie polej syropem klonowym. Przykryj śliwki ciastem, drewnianą łyżką upychając brzegi. Jeśli trzeba, odkrój nadmiar ciasta i uzupełnij nim puste miejsca.

Piecz tartę na dolnej półce piekarnika ok. 16 minut, aż wyrośnie i się przy­rumieni. Załóż rękawice kuchenne, żeby się nie poparzyć. Bardzo ostrożnie, lecz zdecydowanym ruchem odwróć tartę na talerz większy od patelni. Przed podaniem przybierz ją gałkami lodów, oprósz resztą cynamonu i lekko skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.

W jednej porcji: kalorie 392 kcal, tłuszcze 18,7 g, tł. nas. 11,8 g, białka 4,8 g, węglow. 52,3 g, cukier 32,8 g, sól 0,3 g, błonnik 1,2 g

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje