Reklama

Reklama

Tarta śliwkowa

Świetnie smakują i okazale wyglądają. Sezon na wypieki ze śliwkami uważamy za otwarty!

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem migdałowy

  • 85 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki dodatkowe

  • 300 g śliwek (bez pestek)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty powinny być schłodzone. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i smalec, posiekaj. Dodaj wodę, cukier i sól i szybko zagnieć. Następnie włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Formę do tarty posmaruj masłem. Wylep ciastem jej dno i boki. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudź. 

3. Przygotuj krem migdałowy: cukier i masło utrzyj mikserem. Dodaj jajko, a na końcu mąkę pszenną. Krem wyłóż na schłodzone ciasto. Na nim ułóż pokrojone w łódki owoce. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje