Reklama

Tarta serowa

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki ponadto:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g moreli
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno i boki formy do tarty. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz 15 min, następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 10 min.

2. Do twarogu dodaj śmietankę, proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną, jajka i oba cukry. Zmiksuj. Morele pokrój w ćwiartki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż kawałki moreli. Piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Przed podaniem udekoruj wierzch płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz również:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: tarta | morele | owoce | wypieki | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy