Reklama

Tarta rustykalna

Sezon na gruszki trwa! Możesz je wykorzystać do pysznej tarty rustykalnej.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 8

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe:

  • 5-6 gruszek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto (jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę więcej zimnej wody a jeśli zbyt lepkie - więcej mąki). Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 

2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w grube plastry. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. 

3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż gruszki, zostawiając około trzy centymetry wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 40-45 minut w temperaturze 190°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy