Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta pachnąca cynamonem

Zapieczone w cieście owoce w towarzystwie aromatycznych przypraw zachwycą Twoje podniebienie.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 200 g cukru do wypieków
  • 1 żółtko
  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • konfitura morelowa
  • gwiazdki anyżowe i laska cynamonu do ozdoby
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę połącz z posiekanym masłem. Dodaj cukier, żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. 

2. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temp. 180˚C. 

3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. 

4. Formę wyłóż ciastem i równo rozprowadź na nim grubą warstwę konfitury morelowej. 

5. Poukładaj plasterki jabłek w ten sposób, aby utworzyły ładny wzór. Posyp je odrobiną cukru i cynamonu. Środek tarty ozdób anyżem i laską cynamonu. Piecz całość ok. 25 minut w temperaturze 200°C. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje