Reklama

Tarta na kruchym spodzie

Agrest świetnie sprawdzi się w konfiturach i wypiekach. Jego lekko kwaskowaty smak orzeźwi w upalne dni.

Składniki na ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 12 dag masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
  • 3 łyżki lodowatej wody

Składniki pozostałe

  • 50 dag agrestu
  • 5 łyżek cukru
  • świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • łyżka zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Agrest oczyść i umieść w miseczce. Dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie odlej powstały sok, a agrest delikatnie wymieszaj z mąką. 

2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj masło i 3 łyżki wody. Składniki posiekaj nożem na kruszonkę, następnie szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez godzinę. 

3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt placka o średnicy około 30 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zostaw 5 cm od brzegu na zawinięcie go do środka). Rozwałkowane posyp migdałami. Wyłóż agrest, a brzegi ciasta zawiń do środka. 

4. Piecz w temp. 200°C przez 40 minut, aż ciasto się zezłoci (w połowie pieczenia można zmniejszyć temp. do 180°C).

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy