Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta na cieście filo

Młode ziemniaki są pyszne nie tylko z koperkiem i kefirem. Przygotuj z nich inne bardzo kuszące potrawy.

Składniki na 6 porcji: 8 płatów ciasta filo, 1/2 szklanki roztopionego masła, 40 dag małych ziemniaków, 15 dag brokułów, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżki serka mascarpone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 garść migdałów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Reklama

Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj około 20 min. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz mascarpone, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Migdały posiekaj.

Tortownicę (o średnicy około 24 cm) posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż pierwszy płat ciasta w taki sposób, by boki wystawały poza obręcz formy. Posmaruj roztopionym masłem. W ten sam sposób ułóż resztę płatów (każdy smarując masłem). Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wystające płaty ciasta zawiń w harmonijkę i ułóż na brzegach formy. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Na ok. 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu ułóż brokuły. Wyjmij z piekarnika, wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni migdałami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje