Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta kartoflana

Ziemniaki są sycące, tanie i wcale nie nudne. Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 15 dag wędliny, np. wędzonej szynki lub chudego boczku
  • pęczek natki
  • 10 dag żółtego sera
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 3 jajka
  • sól, pieprz i zioła do smaku

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Z mąki, margaryny i żółtek zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. 

2. Wyszoruj ziemniaki i ugotuj. Jeszcze ciepłe obierz, a potem pokrój w plasterki. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser, posiekaną natkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. 

3. Wyłóż masę na podpieczone ciasto. Skrop odrobiną oliwy. Możesz także posypać cienko tartą bułką. 

4. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz ok. 45 minut.

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje