Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta karmelowo-czekoladowa

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko

Składniki ponadto

  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 525 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • kakao

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 min.

Reklama

2. Ciastem wylep dno i boki prostokątnej formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 200°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 min.

3. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj 75 g masła, wymieszaj. Zdejmij z ognia, wlej 125 g śmietanki i mieszaj, aż składniki się połączą. Przestudzony sos karmelowy wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

4. Podgrzej resztę śmietanki. Dodaj posiekaną czekoladę i pozostałe masło, wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na stężały karmel. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje