Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta karmelowo-czekoladowa

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko

Składniki ponadto

  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 525 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • kakao

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 min.

Reklama

2. Ciastem wylep dno i boki prostokątnej formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 200°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 min.

3. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj 75 g masła, wymieszaj. Zdejmij z ognia, wlej 125 g śmietanki i mieszaj, aż składniki się połączą. Przestudzony sos karmelowy wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

4. Podgrzej resztę śmietanki. Dodaj posiekaną czekoladę i pozostałe masło, wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na stężały karmel. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje