Reklama

Tarta karmelowa z jabłkami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 400 g masy krówkowej (kajmak)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 średnie kwaskowe jabłka
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno oraz boki tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp suchą fasolę. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Wymieszaj z cynamonem i zmielonymi goździkami. Do miski włóż masę krówkową, dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj. Dodaj jabłka, wymieszaj. Masę wyłóż na przestudzony spód. Piecz 40-50 min w temp. 170°C, aż masa karmelowa zgęstnieje.

Reklama

Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj z kleksem gęstego jogurtu typu greckiego lub bitej śmietany.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy