Reklama

Tarta jogurtowa

Delikatna i lekka.

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 12 łyżek cukru
  • jajo
  • puszka brzoskwiń
  • 6 listków żelatyny
  • 200 g mielonego twarogu
  • 2 szklanki gęstego jogurtu
  • cytryna

Przygotowanie:

Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 

Do przesianej mąki dodajemy 7 łyżek cukru, kawałki masła, jajo i siekamy nożem, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blachę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką i wykładamy ciastem, łącznie z bokami. Widelcem robimy dziurki i pieczemy około 20 minut w 200ºC, studzimy.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz pozostałym cukrem.  Dodajemy żelatynę, mieszamy. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy brzoskwinie. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Reklama

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy