Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta jaglana z jabłkami

Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 60 min. Ilość węglowodanów netto w 1 porcji: ok. 34 g. Kaloryczność 1 porcji: 300.

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • 2 małe, twarde i soczyste jabłka
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sok z cytryny
  • szczypta sody oczyszczonej
  • przyprawy: kilka goździków, kurkuma, szczypta soli, szczypta cynamonu, szczypta stewii

Przygotowanie

Reklama

Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą i mocz w mleku przez kilka godzin. Następnie zagotuj ją i pozostaw pod przykryciem. Dodaj wodę, mielone migdały albo mąkę migdałową, orzechy laskowe i jedno jabłko starte na tarce o grubych oczkach, a także przyprawy i sodę. Całość wymieszaj widelcem lub mikserem. Przełóż do formy do pieczenia tarty.

Drugie jabłko obierz, delikatnie wymieszaj z sokiem z cytryny i ułóż na cieście. Na koniec posyp danie goździkami roztartymi w moździerzu. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180˚C.

Przepis pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. ® Program na 6 tygodni", Paulina Borkowska, Beata Anna Dąbrowska. Wydawnictwo WAM 2019


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje