Reklama

Reklama

Tarta jabłkowa z twarogiem

Domowy przepis na pyszną tartę z jabłkami.

Składniki

  • 3–4 jabłka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • po pół szklanki cukru i mleka
  • budyń waniliowy
  • po 4 łyżki twarogu i oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy jaja, połowę cukru, opakowanie cukru waniliowego, budyń waniliowy i miksujemy na gładką masę, odstawiamy. 

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozkruszony twaróg, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i zagniatamy, by powstało jednolite ciasto. Formę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami. 

3. Jabłka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Ciasto w formie posypujemy bułką tartą i układamy cząstki owoców, by dokładnie wypełniły całą powierzchnię. Zalewamy masą śmietanową i pieczemy 40-45 minut w 200ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, potem z niej wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. 

4. Dżem morelowy przekładamy do garnuszka, dodajemy 2-3 łyżki wody i podgrzewamy, mieszając, studzimy. Powstałą masą smarujemy wierzch tarty i odstawiamy na kilka minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje