Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta cytrynowa z bezą

Słodka, delikatna i aksamitna. Pyszna tarta z cytrynową nutą!

Składniki na ciasto

  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 175 g cukru

Składniki na krem

  • 100 g masła
  • 2 cytryny
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło stop, lekko przestudź i utrzyj z 1/2 cukru. Ucierając, kolejno dodawaj po 1 żółtku na przemian z łyżką mąki. Wsyp resztę mąki i wymieszaj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Pianę wmieszaj do utartej masy. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piecz 25 minut w 180°C. Wystudź. 

2. Cytryny wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Żółtka ubij w misce z sokiem cytrynowym. Postaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj pokrojone w kawałki masło i cukier. Ubijaj powoli, niezbyt energicznie przez ok. 15 minut, aż krem zgęstnieje. 

3. Krem wylej na wystudzone ciasto. Tortownicę z ciastem ustaw na dużej blasze i wstaw na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W tym czasie białka ubij z cukrem na bezę (najlepiej nad garnkiem z gorącą wodą). Ciasto wysuń z piekarnika. Bezę przełóż do szprycy i wyciskaj na ciasto drobne rozetki. Tartę ułóż na najniższym poziomie piekarnika. Nastaw 160°C i włącz górne opiekanie. Przez około 10 minut zapiekaj bezę, aż się ładnie przyrumieni.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje