Reklama

Reklama

Tarta cytrynowa z bezą

Delikatna jak puch.

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Składniki na krem

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 pomarańcza
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 20 minut. 

2. Z pomarańczy wyciśnij sok i dolej wodę, by otrzymać 200 ml płynu. Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier i skórkę z cytryny. Wlej oba soki. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieją. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj żółtka i jajko. Ponownie podgrzej, mieszając, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze ciepły wylej na spód. 

3. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Dodaj mąkę, zmiksuj. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje