Reklama

Tarta cytrynowa

Idealne połączenie kwaśnej cytryny ze słodyczą ciasta. Ciasto wyśmienite na ciepłe popołudnia.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 230 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 duże cytryny
  • 300 g cukru
  • pół szklanki kremówki
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane masło, jajko oraz mleko i krótko zagniatamy ciasto. Dno formy do tarty smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciastem wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 190°C. 

2. Cytryny szorujemy szczoteczką, sparzamy i ścieramy skórkę (odrobinę zostawmy do dekoracji) oraz wyciskamy sok. Pozostałe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny, roztopione, lekko przestudzone masło oraz śmietanę. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu ozdabiamy wiórkami skórki cytrynowej.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy