Reklama

Reklama

Tarta cebulowa​ z patelni

Cebulowa tarta na kruchym spodzie z aromatycznymi przyprawami.

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego mleka

Składniki na farsz

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 80 g masła
  • rozmaryn
  • jajko
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • oregano
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Reklama

Wszystkie składniki suche potrzebne do ciasta łączymy ze sobą, na koniec mieszania dodajemy jajko i łyżkę zimnego mleka. Ugniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania farszu. 

Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w krążki. Na zimnej patelni układamy cebulę, dodajemy masło, rozmaryn, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Smażymy przez 4 minuty. Następnie rozwałkowujemy wcześniej przygotowane ciasto i przykrywamy nim składniki na patelni. Nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy patelnię do piekarnika w 185°C i pieczemy przez około 30 minut. 

Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy tartę z patelni, na górze przykładając spory talerz i przewracamy na drugą stronę. Czekamy kilka godzin, by tarta odpoczęła. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: Tarta cebulowa | tarta z patelni

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje