Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta bananowa z karmelem

Przepis na niezwykle efektowny deser, który zachwyci wszystkich.

Składniki

  • 250 g herbatników maślanych typu petit beurre lub pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Masło włóż do rondelka, roztop. Ciastka rozdrobnij blenderem, by miały konsystencję piasku. Dodaj wystudzone masło, wymieszaj. Masą ciasteczkową wylep dno i boki formy do tarty. Wstaw do lodówki na ok. 15 min. 

2. Masę kajmakową podgrzej (dzięki temu łatwiej się rozsmaruje). Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na ok. 60 min. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując przesiany cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj, by nie było grudek. Banany obierz, pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ułóż na masie kajmakowej jeden obok drugiego i przykryj ubitą śmietanką. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje