Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta ananasowa

Ciekawy smak, kolory- taka jest właśnie tarta ananasowa.

Składniki

  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • jajo
  • świeży ananas
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 12 kulek lodów wiśniowych

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 125 g masła, jajo, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 2 łyżki wody i zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 

2. Ananasa obieramy i miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię przesypujemy pozostały cukier, dodajemy 5 łyżek wody i podgrzewamy, żeby cukier się skarmelizował. Następnie dodajemy cząstki ananasa, mieszamy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec łączymy z 25 g masła, studzimy. 

3. Blachę o średnicy 28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Przekładamy ananasa i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Tartę posypujemy płatkami migdałowymi i studzimy w blasze. Dzielimy na 12 porcji i do każdej podajemy kulkę lodów. 

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje