Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarator: Bułgarski chłodnik

Do chłodnika warto też dodać posiekane orzechy włoskie, żeby przyjemnie chrupały. Zupa powinna być bardzo zimna, więc dobrze do niej dorzucić przed podaniem kilka kostek lodu.

Składniki

  • 1 l jogurtu
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 ogórek wężowy
  • po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce
  • 2 cebule dymki
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • 20 dag żytniego pieczywa
  • sól, pieprz biały i kolorowy

Przygotowanie:

Reklama

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, szczypior w krążki. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Liście rukoli opłukać, osączyć, pokroić w paski (kilka zostawić w całości do dekoracji.

Ząbki czosnku przetrzeć przez praskę. Ogórek umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jogurtem, mlekiem zsiadłym i oliwą, doprawić solą i białym pieprzem.

Do jogurtu dodać pokrojone warzywa, wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć, rozlać do głębokich talerzy, udekorować liśćmi rukoli i mielonym kolorowym pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze albo na patelni bez tłuszczu. Podawać z chłodnikiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama