Reklama

Reklama

Tarator – bułgarska zupa z ogórkami

Niby w gorący dzień nie chce się jeść, ale na zimną zupę chętni są zawsze!

Składniki

  • 2 duże kubki gęstego jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 świeże ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ogórki umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. 

2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić do dekoracji). Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. 

3. Do miski wlać jogurt, zsiadłe mleko lub kefir. Włożyć pokrojone ogórki, czosnek i koperek. Wymieszać, dolewać zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

4. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zupa się schłodziła. Nałożyć do misek. Do każdej porcji dodać kilka kostek lodu, skropić oliwą, udekorować koperkiem i orzechami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje