Reklama

Tajska zupa z kurczakiem

Sos rybny można zastąpić jasnym sosem sojowym.


Składniki dla: 4-5

Składniki

  • 30 g cienkiego makaronu sojowego
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych grzybków shitake
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 i ½ l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej do smażenia
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • pieprz

  1. Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 2 godz. Następnie osącz, przekrój na pół. Trawę cytrynową potnij na małe kawałki i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Mięso pokrój w kostkę, oprósz kurkumą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki. Usuń z niej pestki, jeśli nie chcesz, by zupa była zbyt ostra. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. Makaron sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5 min. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Mieszając smaż 2-3 min. Dodaj mięso oraz grzybki, smaż ok. 5 min. Całość zalej bulionem, dodaj trawę cytrynową oraz sos rybny. Gotuj 20-30 min. Z zupy wyjmij trawę. Wlej mleko kokosowe oraz sok z limonki. Dopraw pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej do miseczek, dodaj makaron i posyp szczypiorem.

Reklama

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Porcja: 300 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy