Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tajniki idealnej tarty

Ta prosta potrawa o francuskim rodowodzie, podawana na ciepło z sałatą, może być porządnym daniem na kolację. A kiedy indziej pysznym deserem.

Tarta ma wiele smaków. Możesz ją podać ze szpinakiem, porem, boczkiem czy kurczakiem. Pożywna, elegancka, sprawdzi się na imprezie i jako lunch. Ciasto o kruchym spodzie i słonej lub słodkiej zawartości bez problemu przygotujesz sama.

Tradycyjna, na słono

Zacznij od modnej tarty szpinakowej. Z mąki, żółtka, masła, wody i soli wyrób ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 20 min do lodówki. Liście szpinaku zblanszuj. Ze śmietany, jaj, startego żółtego sera, rozdrobnionego czosnku, odrobiny soku z cytryny i przypraw przygotuj sos. Ciasto rozwałkuj i włóż do formy. Obetnij jego nadmiar na brzegach, a spód nakłuj w kilku miejscach. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180° C. Na podpieczonym spodzie ułóż odsączone liście szpinaku i zalej przygotowaną masą. Piecz jeszcze ok. 20 minut.

Reklama

Marchewkowe pole

A co powiesz na tartę marchwiową w cieście owsianym? Do mąki dodaj płatki owsiane i sól, potem margarynę. Palcami rozetrzyj ją z pozostałymi składnikami, dodaj odrobinę wody. Wyrób ciasto i włóż je w folii do lodówki. Marchewkę ugotuj do miękkości, zmiksuj z białym serem, jajkiem, startą skórką pomarańczy i przypraw. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek i wyłóż nim formę. Piecz ok. 15 min. Wyjmij formę z ciastem i wyłóż na wierzch masę marchewkową. Posyp orzechami nerkowca i piecz ok. 20 min, aż orzeszki się przyrumienią.

Limonkowa na deser

Do mąki dodaj jajka, cukier i masło. Przyrządź ciasto wedle przepisu i piecz 10 min w formie. Zetrzyj skórkę z limonki, a owoce zmiksuj na sok. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodaj mąkę kukurydzianą rozcieńczoną w odrobinie soku pomarańczowego i żółtka. Ubij wszystko na jednolitą masę, wylej na ciasto i wsadź do piekarnika na kilka minut. Po wystygnięciu wyłóż na wierzch krem z serka mascarpone, śmietany ubitej z cukrem pudrem i zapachem waniliowym.

Wypróbuj inne nasze przepisy:

Tarta grzybowa
Trzy szybkie tarty

Orzechowa tarta z sosem kiwi

Dowiedz się więcej na temat: tarta | kruche ciasto | ciasto na tartę

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje