Reklama

Reklama

Szynka z dzika w cieście

Coś na specjalną okazję - szynka z dzika w cieście według magnackiej receptury.

Składniki

  • 1 kg szynki z dzika
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • pieprz
  • sól
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • kieliszek koniaku
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki pszennej razowej
  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • jajko do posmarowania

Składniki na zaczyn

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ciepła woda

Przepis pochodzi z 341. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć do moździerza. Dorzucić jałowiec, dodać świeżo zmielony pieprz oraz sól, igiełki rozmarynu i listki tymianku. Wlać koniak. Utrzeć.

Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Natrzeć marynatą, skropić olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.

Zrobić ciasto chlebowe. Drożdże rozkruszyć do miseczki. Posłodzić. Wlać trochę ciepłej wody, rozetrzeć i odstawić.

Mąkę wsypać do robota. Dolać wodę. Wybić jajko, dodać żółtko. Posolić. Wlać roztopione masło. Dodać zaczyn, przykryć i zmiksować.

Zamarynowaną szynkę obsmażyć na oleju. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować. Na cieście ułożyć szynkę, zawinąć w ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można zrobić z niego wałki i przykleić do szynki w cieście.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez godzinę. Wyjąć, posmarować jajkiem i piec przez 15-20 minut.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje