Reklama

Szybkie makarony

Z kuchni włoskiej do polskiej.

Muszle ze szpinakiem

Składniki na 2-3 porcje: 10 dużych muszli makaronu conchiglioni, 1/2 kg świeżego szpinaku, 2 duże pomidory, 1 kulka sera mozzarella, 2 duże cebule dymki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia.

Szpinak umyć, oczyścić, przebrać. Cebule oczyścić, pokroić w krążki, czosnek w plasterki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, dusić pod przykryciem 10 minut, odparować, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem.

Muszle ugotować według przepisu na opakowaniu, zahartować zimną wodą. Łyżeczką nakładać farsz szpinakowy. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Układać w formie nadziane muszle, wciskając pomiędzy nie ćwiartki pomidora. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 180ºC

Reklama

Kluski domowe z pesto

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu penne, 30 dag zielonego groszku, 1 brokuł, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera feta, sól, pieprz, oregano, listki bazylii, 4 łyżki oliwy.

Listki bazylii opłukać, wysuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, parmezan zetrzeć. Wrzucić do blendera bazylię (kilka listków odłożyć do dekoracji, czosnek, orzeszki, utarty ser, zmiksować na gładką masę, dodać oliwę, sól oraz pieprz do smaku.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Jest bardzo aromatyczny, więc wystarczy 1-2 łyżki sosu na porcję. Udekorować listkami bazylii, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Fantazyjne wstążki

Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie makaronu papardelle, po 2 marchewki i cukinie, 1/2 kg pomidorów, ok. 10 listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki oliwy.

Warzywa umyć, oczyścić. Cukinie i marchewki pokroić obieraczką do warzyw (albo szatkownicą) wzdłuż, w długie, cienkie plastry. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, obsmażyć warzywa, a potem posolić i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż zmiękną.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić drobno, czosnek posiekać. Obsmażyć na oliwie, przyprawić solą i papryką i dusić pod przykryciem. Przetrzeć, przelać do cukinii i marchwi, dodać bazylię.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z sosem, delikatnie mieszając, żeby wstążki z warzyw się nie rozpadły. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.



Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy