Reklama

Reklama

Szybkie kremówki jaglane

Ciasto francuskie przełożone kremową masą z płatków jaglanych. Jeśli użyjesz gotowego ciasta, nie będą wymagały wiele pracy. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

Składniki

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego (sprawdź skład, nie wszystkie są wegańskie)
  • 1 szklanka (250 ml) płatków jaglanych
  • 3 szklanki (750 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego)
  • cukier / ksylitol / erytrol (do smaku, u mnie 6 łyżek)
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • cukier puder / ksylitol / erytrol (do posypania)

Przygotowanie:

Reklama

Płaty ciasta francuskiego przytnij do rozmiaru formy do pieczenia i upiecz zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odłóż do przestygnięcia.  

Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Połóż 1 blat na dnie.  

Płatki jaglane wsyp do garnka, dodaj cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Zalej mlekiem roślinnym i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.  

Wyłóż masę jaglaną na ciasto francuskie przygotowane na blasze, przykryj ją drugim blatem ciasta i lekko dociśnij. Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała.  

Posyp cukrem pudrem lub ksylitolem albo erytrolem zmielonym na puder w młynku do kawy. Pokrój na porcje. Wskazówki Krem można przygotować też ze zblendowanej i ugotowanej na mleku roślinnym kaszy jaglanej.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje