Reklama

Reklama

Szybkie ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki właśnie się zaczyna! Polecamy przepis na proste, szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami w roli głównej.

Składniki

  • 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
  • półtorej szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. 

2. Jajka i cukier miksujemy na gładką masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. 

3. Tortownicę lub formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy, a następnie na wierzchu układamy śliwki. 

4. Pieczemy w 160°C ok. 40 minut, sprawdzając po 35 minutach patyczkiem. Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje