Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szybki kurs jedzenia kuskusu

Te małe ziarenka łączą w sobie cechy makaronu i kaszy. To znakomita podstawa kuchni dla zapracowanych. Błyskawicznie zrobisz z niego pyszne danie!

W Afryce, skąd pochodzi, był pozostałością po mieleniu pszenicy na żarnach. W naszej kuchni zyskuje popularność, bo jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia.

Jak gotować?

Kuleczki kuskusu pęcznieją pod wpływem wody i tradycyjnie gotuje się go na parze ponad gotującym się mięsem i warzywami. W polskiej kuchni najczęściej zalewa się go wrzątkiem i odczekuje kilka minut, aż napęcznieje.

Reklama

Znacznie lepiej smakuje, jeśli zamiast wodą zalejemy go wrzącym bulionem lub mlekiem (zawsze zalewamy powyżej poziomu kaszy), a potem dodamy łyżkę masła lub oliwy. Dobrze przyrządzony kuskus powinien być sypki.

Z mięsem z grilla

Kuskus lubi dodatek wieprzowiny lub baraniny. Mięso oprósz pieprzem, solą, kminkiem i cynamonem. Na godzinę przed położeniem na grilla włóż je do zalewy ziołowo-czosnkowej na bazie oliwy. Kuskus podaj z pokrojoną cebulą, natką pietruszki i łyżką oliwy z oliwek. Do tego dania pasują duszone bakłażany, cukinia, cebula i pomidory cherry.

Zapiekany z cukinią

Ugotowany kuskus połącz z pokrojonymi w kostkę pomidorami, przypraw curry, solą, oregano i pieprzem. Napełnij tym nadzieniem wydrążoną i przekrojoną na pół cukinię, owiń w folię aluminiową i piecz około 30 min w gorącym piekarniku. Na ostro Turcy podają go z zeszkloną na oleju cebulą, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i ostrą zieloną papryką.

Sałatki z kuskusem

Stragany pełne są świeżych warzyw, wykorzystaj to i przyrządź sałatkę z liści botwiny, szpinaku, orzechów i suszonej żurawiny. Do porwanych rękami liści dodaj ugotowany na parze kuskus. Polej sałatkę kilkoma kroplami oleju z orzechów włoskich.

Pyszna (i bogata w białko!) jest także sałatka z kuskusem, ciecierzycą i soczewicą. Ugotuj je, dodaj skrojoną czerwoną kapustę, suszoną żurawinę, kolendrę i pora. Przypraw sosem ze zgniecionego czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy.

Dowiedz się więcej na temat: kuskus | kasza kuskus

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje