Reklama

Szybki kebab

Mięsożercy go uwielbiają! Ja proponuję formę inną niż zwykle.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 woreczek ryżu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso zmiel (lub kup gotowe). Cebulę, natkę i czosnek zmiel blenderem lub zetrzyj warzywa na najdrobniejszej tarce. Wołowinę i pozostałe składniki dokładnie wymieszaj rękoma, dopraw solą i pieprzem.

Tak utworzoną masę podziel na 4 porcje, każdą rozpłaszcz na pasy o grubości ok. 0,5 cm, połóż wykałaczkę i owiń ją mięsem (pomagaj sobie nożem). Smaż na rozgrzanej patelni, obkręcając, przez ok. 11/3 minuty z każdej strony. Danie posyp szczypiorkiem i podawaj z ryżem.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama