Reklama

Reklama

Szybka zupa szczawiowa jak u mamy

Zupa szczawiowa to danie, które posmakuje wszystkim fanom kwaskowatych dań. Można dodać do niej śmietanę i jajko, aby zneutralizować działanie kwasu szczawiowego. Jak zrobić ją szybko krok po kroku? Oto prosty przepis na domową zupę szczawiową "jak u mamy", którą pokocha cała rodzina!

Składniki

  • 150 g szczawiu
  • l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól

Zupa szczawiowa - przygotowanie:

1. Świeży szczaw należy przebrać i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Reklama

2. Następnie wodę na domową zupę szczawiową trzeba odsączyć i delikatnie odciąć łodyżki. 

3. Liście można posiekać lub pokroić je w niewielkie paseczki. 

4. Całość dobrze jest lekko posolić i dusić na maśle przez około 5 minut. 

5. Do niewielkiej ilości zimnego bulionu należy dodać mąkę a później dokładnie wymieszać. 

6. Teraz bulion trzeba wlać do szczawiu, stale mieszając. Dodawać powinno się go stopniowo.

7. Gotowanie niech odbywa się na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Kiedy zupa już zgęstnieje, warto doprawić ją śmietaną. Zupa szczawiowa najlepiej smakuje podana z pokrojonymi na połówki jajkami. 

A ty, jaką zupę lubisz najbardziej? Też jesteś fanem zupy szczawiowej

Sprawdź inne przepisy na smaczne zupy: 

Zupa z zielonego groszku 

Zupa serowa

Zupa z fasolki


Oglądaj również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje