Reklama

Szybka na mały głód

Nie kupuj sałaty o bardzo dużych, cienkich i lekko nadwiędniętych liściach – może zawierać duże ilości nawozów. Sięgnij po rzymską – ma twardsze, chrupiące listki.

Składniki

  • po 1/2 główki sałaty rzymskiej i lodowej
  • 1 sałata masłowa
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • po 5 dag tartego parmezanu i pestek słonecznika
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


1.  Wszystkie sałaty dokładnie, liść po liściu, umyć, odwirować w suszarce lub osuszyć, porwać na małe kawałki, wielkości jednego kęsa, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić na cienkie  plasterki, rozdrobnić, by powstały pojedyncze pierścionki.

2. Pomidory umyć  i pokroić w plastry. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, młode ładne listki dobrze opłukać, dodać do sałaty. Wszystkie warzywa przełożyć razem do dużej salaterki i wymieszać.

3. Przygotować sos Wymieszać ocet i oliwę, dodać przeciśnięty przez  praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, doprawić  do smaku. Skropić sałatkę przed podaniem, posypać  parmezanem i pestkami  słonecznika. Wymieszać.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy