Reklama

Sztuka mięsa z chrzanem

Bulion z gotowania mięsa możesz podać z makaronem na pierwsze danie.

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • sól

Składniki na sos:

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso podawać z pokrojonymi warzywami i sosem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy