Reklama

Reklama

Szpinakowe ślimaki z serem

Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.

Składniki na placki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • po 1 szklance mleka i wody gazowanej
  • 25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 łyżki oleju

Składniki na farsz

  • 50 dag twarogu
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szpinak rozmrozić. Wymieszać mleko i wodę, mąkę przesiać do miski, wlać płyn, wbić jajka, dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Zmiksować na gładko, dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszać, odstawić na co najmniej 15 minut. 

2. Nagrzać patelnię, nasmarować olejem. Wylewać małą chochlą po porcji ciasta - tyle, by masa przykryła dno. Naleśniki mają być cienkie. Smażyć ok. 30 sekund, przewrócić, dosmażyć z drugiej strony, zdjąć z patelni. Przygotować naleśniki z całej masy. 

3. Twaróg rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i roztartym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać równomiernie farsz na usmażone naleśniki, zwijać w rulony, poprzekrawać na trzy części, postawić na talerzach na sztorc.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje