Reklama

Reklama

Szpinakowe naleśniki z twarożkiem

Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Idealnie sprawdzą się także na śniadanie- w pysznych naleśnikach z domowym twarożkiem.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g liści szpinaku
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody
  • łyżka stopionego masła
  • olej

Składniki dodatkowe

  • 200 g twarożku śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pęczek rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki uprażonych, łuskanych ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przygotuj ciasto na naleśniki: zblenduj szpinak z wodą. Dodaj jajka, mąkę, mleko i masło, zmiksuj. 

2. Usmaż naleśniki na oleju, po 30 sekund z obu stron. 

3. Wymieszaj twarożek z jogurtem i posiekanym czosnkiem. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj i posmaruj naleśniki. Ułóż na twarożku pokrojone rzodkiewki i pomidorki oraz szpinak, natkę i słonecznik. Zwiń naleśniki na pół.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje