Reklama

Reklama

Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym

Pysznie i zdrowo.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • sól
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • cebula
  • pomidory z puszki
  • 20 dag startej mozzarelli
  • oliwa
  • kostka rosołowa
  • pieprz

Mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną i trochę soli dokładnie zmiksuj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj mąkę, a jak za gęste - mleko.

Reklama

Gotowe ciasto wlewaj na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smaż do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki. Obróć placek energicznym ruchem na drugą stronę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Do rondelka wlej oliwę i rozgrzej ją. Wrzuć połowę cebuli i podsmaż ją na złoty kolor.

Następnie dodaj pomidory razem z zalewą oraz kostkę rosołową. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zmiksuj na gładki sos.

W tym czasie rozmroź szpinak i dokładnie odciśnij go z wody. Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowy, pełen smaku farsz, rozłóż na plackach. Naleśniki zroluj i ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 175°C.

Wierzch polej pomidorowym sosem i posyp serem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje