Reklama

Szpinakowe cuda

Dorze przyprawiony szpinak to prawdziwy rarytas dla smakoszy.

Jak przyprawiać? Do szpinaku, oprócz soli  i pieprzu, a także szczypty cukru, pasuje przede wszystkim gałka muszkatołowa. Często dodaje się też czosnek i cebulę.

Cebulę i czosnek trzeba najpierw podsmażyć na maśle lub oliwie (tłuszczu nie powinno być za dużo), a potem dorzucić szpinak.

Proponuję też doprawianie szczyptą mielonego imbiru lub sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym, które spowodują, że smak wyostrzy się.

Najczęściej dodaje się do szpinaku fetę. Polecam też łączenie go z serami pleśniowymi, np. z rokpolem. Jeśli robimy pierogi ze szpinakiem, wystarczy wymieszać go z półtłustym twarogiem.

Reklama

Szpinkowa zupa-krem na winie

Skład na 4 porcje: 500 g szpinaku mrożonego, 150 ml białego wina, litr bulionu z kurczaka i włoszczyzny, 4 łyżeczki sera trzykrotnie mielonego, 50 g masła, 2 średnie cebule, sól i świeżo mielony czarny pieprz, łyżka soku z cytryny, 2 świeże pomidory do dekoracji

Przygotowanie: Posiekaną i posypaną szczyptą soli cebulę smażymy na szklisto na rozgrzanym maśle w wyższym garnku. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż połowa płynu odparuje.

Z kurczaka i włoszczyzny (bez kapusty) gotujemy bulion. Przecedzamy. Bulion wlewamy do wina z cebulą, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy szpinak. Gotujemy 15 minut od chwili, gdy szpinak się rozmrozi. Zestawiamy z ognia. Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy ją z serem trzykrotnie mielonym, doprawiamy pieprzem, sokiem cytrynowym i, jeśli trzeba, szczyptą soli.

Szpinakowa tarta na orkiszowym spodzie


Skład na 6 porcji
Spód: 140 g mąki razowej orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Farsz: 850 g szpinaku, 4 ząbki czosnku, 100 g twarogu, 2 jajka, łyżeczka soli, kilka plasterków boczku wędzonego, 100 g suszonych pomidorów w oliwie, 80 g sera feta.

Przygotowanie: Ze składników na spód zagniatamy dość miękkie ciasto, które rozwałkowujemy na cienki placek (odrobinę większy niż foremka o bokach 24 x 36 cm). Formę wykładamy folią, spód i brzegi wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekamy 10 minut.

W tym czasie na dużej patelni podgrzewamy szpinak, by odparować z niego wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy. Gdy szpinak trochę przestygnie dodajemy twaróg, jaja, sól i pieprz. Mieszamy.

Szpinak równomiernie rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, na wierzchu układamy pokrojone suszone pomidory, plasterki boczku i pokruszoną fetę. Zapiekamy jeszcze 20 minut.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: szpinak | zupa szpinakowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy