Reklama

Reklama

Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise

Anna Olsen proponuje doskonały przepis na szparagi.

Składniki:

Reklama

1kg drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
1/3 szklanki cukru
2 łodyżki świeżego estragonu
2 duże żółtka
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 szklanki stopionego masła
Sól i pieprz
Masło do smażenia
Siekany szczypiorek do ozdoby

Sposób przyrządzenia:

1. Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia, aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).

2. Gdy dojdą,odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw, aż do podania.

3. Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące).

4. Następnie nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.

5. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).

6. Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).

Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.

 

Program ,,Świeże smaki z Anną Olson" na antenie Polsat Food Networkod poniedziałku do piątku o 13:00 i 18:00


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje