Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym

Składniki

  • 8 zielonych szparagów
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • 4 duże, młode ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta czarnego sezamu lub czarnuszki
  • koperek

Przygotowanie:

Reklama

Szparagi umyj, osusz, odetnij łuski, a następnie odłam zdrewniałe końce (można je także odciąć po upieczeniu).

Każdy szparag owiń ciasno w plaster boczku. Blachę posmaruj oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Jedną łyżeczkę masła podziel na małe kawałki i rozłóż na blaszce. Na tym ułóż szparagi. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 8-10 minut.

Ziemniaki wyszoruj i dokładnie oskrob. Przekrój wzdłuż na pół i podgotuj je przez kwadrans w osolonej wodzie. Następnie odcedź i podpiecz w piekarniku, aż będą miękkie.

Rozgrzej patelnię o teflonowym, nieprzywierającym dnie. Roztop na niej drugą łyżeczkę masła i wbij ostrożnie jajka, tak, aby nie naruszyć żółtek. Smaż je około minuty, potem delikatnie przewróć i smaż kolejną minutę.

Na talerze wyłóż gorące ziemniaki, szparagi, a na to jajka sadzone. Posyp szczyptą sezamu lub czarnuszką oraz posiekanym koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Smacznego!

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje