Reklama

Szparagi warzywnej potrawce

Zupę możesz serwować również z paluszkami z ciasta francuskiego lub z czosnkowymi grzankami z bułki.


Składniki

  • 50 dag białych szparagów
  • 30 dag ziemniaków
  • 15 dag strączków groszku cukrowego
  • 2 kalarepy
  • 3 marchewki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka cukru

1. Szparagi obrać, odciąć końce. Włożyć do 1,5 l zimnej wody, dodać sól, cukier, sok z 1/2 cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wyjąć, pokroić.

2. Resztę warzyw oczyścić, ziemniaki i kalarepę pokroić w niedużą kostkę, strączki groszku na pół, marchew na plasterki. Wszystkie włożyć do zupy, gotować około 15 minut, na 5 min przed końcem dodać szparagi. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, zabielić śmietaną. Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką.

3. Boczek wędzony pokroić i zrumienić na suchej patelni. Podawać do zupy.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy