Reklama

Szparagi w ziołowych naleśnikach

Kupując szparagi, wybieraj takie, które mają zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.

Składniki

  • 75 dag szparagów, białych i zielonych
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • po 3 łyżki białego wina, octu balsamicznego i oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, szczypta cukru

1. Mąkę przesiać przez sitko, zmieszać z jajkami, mlekiem, wodą. Dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Zmiksować, wstawić do lodówki na 20 min.

2. Szparagi obrać, odciąć końcówki i ugotować: zielone 6-8 minut, białe 12-15 minut. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, cebulę oczyścić, posiekać. Wymieszać z octem, oliwą, winem, doprawić pieprzem, solą, cukrem.

3. Do ciasta dodać posiekaną natkę i szczypiorek, usmażyć na oleju 8 naleśników. Napełnić je gorącymi szparagami i pomidorami z sosem, zwinąć.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy