Reklama

Reklama

Szparagi cieście francuskim z serem

Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!

Składniki

  • 16 sztuk zielonych szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 20 dag startego żółtego sera
  • sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szparagi umyć,

odciąć zdrewniałe końcówki, obrać cieniutko

ostrym nożykiem do warzyw, omijając główki. 

2. Ciasto francuskie wyjąć

z lodówki na 10 minut

przed przygotowaniem potrawy. Następnie je rozwinąć, rozłożyć na desce i pokroić w paski szerokości

około jednego centymetra. 

3. Składać po dwa szparagi, zawijać w ciasto, zostawiając między kolejnym

nawinięciem niewielki odstęp. Ułożyć na blasze do

pieczenia.

4. Piekarnik nagrzać

do temp. 200°C. Jajko umyć, wybić do

miski, roztrzepać, posolić. Pędzelkiem posmarować

ciasto, posypać startym serem. Piec około 20 minut,

podawać ciepłe.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje