Reklama

Sznycle w kokosowej panierce

Pierś z indyka poleca się w dietach odchudzających. 200 g piersi (bez dodatków) to tylko 160 kcal. I dobre źródło selenu, który odpowiada za tempo przemiany materii.

Składniki

  • 1 owoc mango
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 5-6 łyżek mąki
  • 100 ml soku z mango
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g ryżu
  • 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy)
  • 1-2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • olej kokosowy do smażenia
  • czipsy kokosowe do dekoracji (ewentualnie)

Przygotowanie:

Mango obrać, miąższ odciąć od pestki. Połowę miąższu mango pokroić w kosteczkę, resztę odłożyć do dekoracji. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Oprószyć je curry i 1-2 łyżkami mąki. Krótko zasmażyć. Wlać sok z mango, mleko kokosowe oraz bulion. Wrzucić kosteczki mango, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 1-2 minuty. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle indycze opłukać, osuszyć. Jajka roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso oprószyć pozostałą mąką. Panierować je w jajkach i obtoczyć w tartej bułce z wiórkami kokosowymi.

Reklama

Olej kokosowy i resztę masła rozgrzać na patelni. Włożyć kotlety. Smażyć je po 3-5 minut z każdej strony. Ryż odcedzić. Na talerzach rozłożyć sznycle z ryżem. Polać sosem curry z mango. Gotowe danie udekorować kosteczkami mango i ewentualnie kokosowymi czipsami.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy