Reklama

Szczawiowa z jajkiem

Składniki

  • 2 słoiczki szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • włoszczyzna
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz
  • garść pestek z dyni
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda.

Do garnka z wodą wrzuć opłukane mięso. Gdy się zagotuje, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przecier szczawiowy przełóż do zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. ll Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy