Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki z polędwicy

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 moreli
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 100 ml wódki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1 łyżeczka
  • zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Reklama

1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę, a boczek w plastry.

2. W moździerzu rozgnieć ziele angielskie i pieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz to wszystko z musztardą, olejem oraz przyprawami (oprócz soli). Dolej wódkę i dokładnie wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Dodaj gałązki rozmarynu i odłóż mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3. Morele przekrój na pół. Nabijaj na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość posól. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smaż szaszłyki, często je obracając. Podawaj gorące z sałatką ziemniaczaną.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje