Reklama

Szaszłyki z morelami

Wieprzowina jest bardzo dobrym źródłem żelaza i wysokogatunkowego białka, a także witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy oraz metabolizm.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 250 g suszonych moreli
  • 100 g boczku w plastrach
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • 30 g masła
  • 6 gałązek tymianku
  • szczypta chili
  • szczypta curry

1. Umyj mięso, a następnie je osusz i pokrój w dużą kostkę.
 2. Wymieszaj w misce olej i wszystkie przyprawy - sól, pieprz, chili, curry oraz porwany na drobne części tymianek.
3. Dodaj do tego pokrojone mięso i bardzo dokładnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny, aby mięso dobrze przesiąknęło smakiem i zapachem przypraw.
 4. Umyj starannie pora. Pokrój go w centymetrowe plasterki.
5. Umyj morele, osusz i usuń z nich twarde nasionka. Pokrój owoce na połówki.
6. Owiń każdą morelę plastrem boczku.
7. Odsącz mięso z oleju.
 8. Na metalowe lub drewniane wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora.
 9. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie.
10. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła. Smacznego!

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy