Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki z miodowym tofu

Szaszłyki z piekarnika to dobry pomysł na niedzielny obiad. Kombinacji smakowych jest niezliczona ilość, a efekt ostateczny zależy tylko i wyłącznie od Twojej kreatywności.

Składniki na szaszyki

  • 2 opakowania tofu
  • 2 czerwone papryki
  • cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek oleju

Składniki na marynatę

  • po 2 łyżki oleju, ostrej musztardy i miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksuj wszystkie składniki marynaty. Tofu pokrój w dużą kostkę, zalej marynatą i zostaw na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku. 

2. W dniu pieczenia warzywa pokrój w duże kawałki, delikatnie natrzyj olejem i oprósz solą, nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Piecz z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pozostałą marynatą polej gotowe szaszłyki.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje