Reklama

Reklama

Szaszłyki z mięsem mielonym

Takie szaszłyki z mięsem mielonym i ulubionymi warzywami zrobią prawdziwą furorę na grillu!

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • jajo
  • sucha kromka pieczywa tostowego
  • po 1/4 czerwonej i żółtej papryki lub pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kromkę chleba tostowego namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebule obieramy. Jedną kroimy na ćwiartki, drugą drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Papryki kroimy w dużą kostkę. 

2. Do mielonego mięsa dodajemy odciśnięty chleb, jajo, cebulę, czosnek, doprawiamy pieprzem, wędzoną papryką, solą i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Z powstałej masy formujemy 12 średniej wielkości pulpecików. Po trzy nadziewamy na drewniane szpatułki na przemian z pokrojoną czerwoną i żółtą papryką, a także ćwiartką cebuli. 

3. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i smażymy szaszłyki 8-10 minut na wolnym ogniu z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem mięty z ryżem lub tostami.

***

#POMAGAMINTERIAFundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje