Reklama

Szaszłyki z mięsem i owocami

Tuż przed podaniem szaszłyki można polać sosem z oliwy z oliwek zmiksowanym ze świeżymi liśćmi bazylii.

Składniki

  • 1 nieduża pierś kurczaka
  • 8 plasterków szynki z indyka lub chudej wieprzowej
  • 20 dag świeżych truskawek
  • 10 dag żółtego sera w kawałku
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia

1. Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kostkę wielkości około 3 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, schładzać 30 min (a najlepiej przygotować poprzedniego dnia i trzymać w lodówce). 

2. Mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wystudzić. 

3. Plasterki szynki pokroić w paski, zwinąć w ruloniki. Ser pokroić w kostkę. 

4. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przepołowić. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na spore kawałki. 

5. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: rulony z szynki, truskawki, kawałki sera, brzoskwini, kurczaka. Ułożyć na półmisku, przed podaniem schłodzić.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy