Reklama

Reklama

Szaszłyki z krewetek na pikantnie

Szaszłyki to bajecznie pyszne danie. I proste: nie wymaga wielu przygotowań!

Składniki

  • 18 dużych obranych krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Krewetki opłukać, ew. rozmrozić. Jeśli na grzbiecie widać czarne jelito, rozciąć i usunąć. 

2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Liście bazylii opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę i limonkę umyć, sparzyć wrzątkiem, z cytryny wycisnąć sok. 

3. Krewetki przełożyć do dużej miski. Dodać czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, doprawić na ostro solą, pieprzem i chili, wymieszać. Miskę przykryć, wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. 

4. Krewetki nabijać po 3 sztuki na szpikulce do szaszłyków. Ułożyć na aluminiowych tackach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 5-7 minut, przyrumienić. Podawać gorące z ćwiartkami limonki, posypane posiekaną bazylią.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje