Reklama

Reklama

Szaszłyki z karkówki ze szparagami

Szaszłyki to bajecznie pyszne danie. I proste: nie wymaga wielu przygotowań.

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 2 łyżki gorczycy
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 5-6 cebul
  • 1 cytryna
  • 4 liście laurowe
  • przyprawa do grilla
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę (około 4 cm). Ułożyć w głębokim naczyniu, obficie posypać przyprawą do grilla, gorczycą i grubo zmielonym pieprzem prosto z młynka. Nie solić! Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok. 

2. Zalać mięso majonezem. Włożyć cebulę, liście laurowe, polać sokiem z cytryny. Zostawić w pokojowej temperaturze na godzinę. Po tym czasie mięso dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty i zostawić w lodówce na około 5 godzin (można na całą noc). 

3. Zamarynowane kawałki mięsa oczyścić ze składników marynaty i nabijać na metalowe szpikulce. Ułożyć na mocno nagrzanym ruszcie. Piec, dopóki się nie zrumienią (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia na ruszcie ułożyć szparagi, piec ok. 7 minut. Podawać udekorowane gałązkami natki pietruszki. Solić upieczone, do smaku.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje